Klinische psychologie

whatsapp image 2019-01-21 at 22.49.11

In het dagelijks leven hoeft u geen diepgaande problematieken te hebben of “gek” te zijn om hulp te vragen. Het dagelijks leven brengt nu eenmaal soms vraagstukken met zich mee, waar we zelf niet altijd zelf goed uit komen. Dit kan u gaan belasten. Vaak volstaat het om met een ander bekende erover te gaan praten om tot een oplossing te komen. Maar soms wil je een objectieve kijk krijgen of advies hebben van iemand die vaker te maken krijgt met de problemen die u confronteert. In dat geval kan het bezoek aan een psycholoog zinvol zijn.

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog is een universitair geschoolde professional die het gedrag van mensen in verschillende situaties bestudeert. De psycholoog pleegt interventies zoals verschillende therapievormen of diagnostiek met als doel een ander te  informeren en inzicht te geven over de processen die het problem in stand houden.

Binnen de psychologie bestaan er verschillende stromingen en specialismen die meestal bepalen wat de werkwijze is en welke de doelgroepen zijn waarmee de psycholoog in kwestie werkt.

De bij Psyworks werkzame psychologen werken over het algemeen volgens de principes van de Cognitieve Gedragstherapie, dat uitgaat van het principe dat psychische klachten (nare gevoelens, problematisch gedrag) verband houden met de (onbewuste) gedachten die mensen hebben in de situatie waarin ze verkeren. Door u bewust te maken van deze gedachten en de processen die deze in stand houden probeert de psycholoog verandering te brengen in hoe u met een bepaalde situatie omgaat en hoe u zich daarbij voelt.

Daarnaast hebben we een aantal psychologen die zich bezig houden met (neuro)psychodiagnostiek. Dit is de stroming van psychologie die zich bezighoudt met het in kaart brengen van de verschillende gebieden van functioneren van een person. Dit kan uiteenlopen van een algemeen persoonlijkheidsbeeld tot het bepalen van het intelligentieniveau of het functioneren van bepaalde hersenfuncties van een person. De psycholoog maakt gebruik van verschillende instrumenten zoals persoonlijkheidsvragenlijsten, intelligentietests of neuropsychologische tests om een diagnose te stellen van wat er precise gaande is.  

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s