Psychodiagnostiek

Psychologywiscpsychological-assessment-1-300x200Taking_an_ability_test_or_psychological_assessment

Volgens de juf kan mijn zoontje zich niet goed in de klas concentreren, heeft hij ADHD?

Ik ben de laatste tijd zo vergeetachtig, zal er iets aan de hand zijn?

Waarom praat mijn dochter nog niet?

Dit zijn vragen die vaak het beste met behulp van psychodiagnostiek onderzocht en beantwoord kunnen worden. De psycholoog maakt daarbij gebruik van verschillende instrumenten, varierend van persoonlijkheidsvragenlijsten tot observaties, klachtenlijsten of intelligentieonderzoeken om een concreet antwoord op deze vragen te kunnen geven. Er wordt gebruik gemaakt van gestandardiseerd en gevalideerd testmateriaal om de cognitive, sociale en emotionele ontwikkeling van de onderzochte in kaart te brengen.

Psychodiagnostiek kan op verschillende momenten van het behandelproces worden toegepast. Vaak zal  het aan het begin zijn, met als doel sneller inzicht te krijgen in de processen die de problemen die gepresenteerd worden veroorzaken. Soms zal h et als aanvulling op het therapeutisch process worden gedaan, om eventuele andere zaken op te sporen. Vaak wordt een vorm van psychodiagnostiek uitgevoerd om het verloop van de behandeling in kaart te brengen. Psychodiagnostiek zal over het algemeen ook vaker bij kinderen dan bij volwassenen worden toegepast, mede omdat het een snellere en meer betrouwbare manier is om precies na te gaan wat er gaande is bij een populatie die het moeilijker vindt om dit mondeling aan te geven.

Voorbeelden van onderzoeken die worden uitgevoerd zijn:

Cognitief onderzoek

Hiermee wordt o.a. intelligentie of capaciteitenniveau onderzocht

Persoonlijkheidsonderzoek

Wordt gebruikt voor beschrijving van persoonlijkheidskenmerken bij de onderzochte

Sociaal emotioneel en relationeel onderzoek

Wordt gebruikt voor beschrijving van de sociaal emotionele en relationele processen die een rol kunnen spelen in het contact of die de aanwezigheid van een ontwikkelingsstoornis kunnen indiceren

Orthodidactisch onderzoek

Wordt gebruikt ter bepaling van de schoolvoortgang van een kind en eventuele aanwezigheid van specifieke leerstoornissen zoals dyslexie, dyscalculia of NLD

Neuropsychologisch onderzoek

Hiermee worden de hersenfuncties in relatie tot het menselijk gedrag bestudeerd. Bij neuropsychologisch onderzoek wordt voornamelijk gekeken naar afwijkend gedrag dat aanwezig kan zijn, bijvoorbeeld als gevolg van hersenbeschadiging of aangeboren letsel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s